Ostatnie komentarze

 

Co można dodać do ryby, mięsa do obiadowego dania? Kaszę, ryż, kluski, ziemniaki… wszystko już mi się znudziło. Szukałam inspiracji w domowej spiżarni i mój wzrok padł na puszkę z ciecierzycą. Zwykle robię z niej pastę z suszonymi pomidorami do chleba. Potrzeba matką wynalazków i dzięki niej powstała zaskakująco smaczna i szybka potrawka, którą podałam w towarzystwie smażonej ryby oraz zielonej sałatki z sosem winegret.

więcej»
10Kwi2015

 

Czy wiecie, że 12 kwietnia 2015 przypada święto czekolady?  Ze względu na dużą zawartość kalorii w stosunkowo niewielkiej objętości, a także dzięki dobroczynnym związkom cukrów i tłuszczy, czekolada jest ważnym, źródłem energii. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Czekolada zmniejszają uczucie zmęczenia i poprawiają koncentrację i humor. I tego się trzymajmy, bo ma jedną wadę. Jej nadmiar zawsze idzie w biodra.

więcej»
06Kwi2015

 

Kiedy byłam dzieckiem moim ogromnym marzeniem było móc zrobić sobie w domu gofry i zjeść ich tak dużo jak tylko się da. Teraz jestem dorosła, ale miłość do gofrów pozostała. Niedawno kupiliśmy gofrownicę, więc marzenia mogę spełniać, kiedy tylko chcę.

więcej»

 

Ponieważ płatki owsiane są w moim domu ostatnio stałym produktem przepis na ciasto owsiane od razu mnie zainteresował. Połączenie czekolady i orzechów włoskich jest jednym z moich ulubionych. Do ciasta dodatkowo dodaje się mało mąki i niedużo cukru. To również jego zalety

więcej»

 

Wśród wielu programów kulinarnych, które pojawiają się w telewizji mam swoje dwa ulubione. Cenię kulinarne podróże Roberta Makłowicza, za egzotykę oraz gawędziarski styl. Bardzo lubię również program Karola Okrasy za odwiedzanie zapomnianych zakątków naszego kraju oraz odświeżanie tradycyjnych przepisów.
Proponowane przeze mnie danie pochodzi z jednego z mazurskich odcinków programu Karola Okrasy. Łączy w sobie tradycyjny smak ryby i zaskakujące dodatki pozornie do siebie nie pasujące. Jest kwaśna kapusta, słodki miód, ostra papryczka i czosnek. Grochu co prawda nie ma, ale i tak efekt końcowy jest niezwykły i wyjątkowo pyszny.
 

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony