Nie rozumiem, dlaczego cały czerwiec żar lał się z nieba a każdy test przed wystawieniem rocznych ocen szkolnych był przez to podwójnie trudny. Kiedy zaczęły się wakacje lato zrobiło odwrót i udawało, że go nie ma. 12-15 stopni i deszcz to nie jest pogoda, której oczekują wypoczywający uczniowie i ich rodzice. Miejmy nadzieję, że to jedyny taki chłodny epizod podczas tegorocznych wakacji.
Żeby poprawić nieci humor dzieciakom przygotowałam aksamitny domowy budyń. Przygotowałam go z kokosowym i migdałowym mlekiem, żeby mógł go zjeść również mój syn, który nie pije krowiego mleka. Pysznym dodatkiem do delikatnego budyniu były domowe konfitury z czarnej porzeczki i pomarańczy.
Składniki (2 porcje)
budyń
200ml mleczka kokosowego
200ml mleka migdałowego
100g białej czekolady
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
konfitura:
2 garści czarnej porzeczki
sok i skórka z połowy pomarańczy
1 łyżka syropu klonowego